dance Tajno okretanje u nama čini da se univerzum okrene. Ne znajte za stopala, i noge glave. Ni jedno nije stalo. Stalno se okreću.                                                                        -Rumi
Kucanje melodijom pod noge je možda najbolji izraz za naše emocije u sebi. Uživamo u plesu naših briga, okrećući se radosnim talasima koji izlaze iz našeg srca i prepuštamo se trenutku. Kao i svi mi, vrtlog Derviši se takođe okreću ovoj simfoniji ljubavi, iako duhovnoj. Drevni red iz Turske, derviši se ponašaju u celosti čistog belog da igraju kolo i kolo u očaravajućem ritmu. Ostavljaju svoj ego iza sebe, njihove bele suknje koje lebde u zraku dok se podvrgavaju svojoj snažnoj ljubavi – prelepoj potrazi za ujedinjenjem sa svemoćnim stvaraocem.

Antičko poreklo

whirling-837482_1280
Pesnik iz 13. veka Rumi jednom je naletio na hordu naučnika zlatare koji su se neprestano čekirali po blistavom metalu. Svaki put kada su pogodili zlato, prizivali su Allahovo ime da mu da oblik. Rezultirajući ritam bio je toliko jedinstveno lep da se kaže da je u pesnika podsticao božansku radost. Izgubio je svu brigu i sretno izbio u vrtoglavom vrtlogu plesa koji je doveo do reda Derviša koji se okreću.

Ceremonija Sema

hulki-okan-tabak
Iako je lako uspoređivati neprestano navijanje srećnog deteta sa ovom plesnom formom, dermatovi treba da izvode mesecima i godinama stroge vežbe da bi nastupili na posebnoj ceremoniji koja se zove Sema.
Posetite predstavu, i vašu dušu će privući muzički pokreti derviša dok se vrte u prelepoj preciznosti, vazduh je postao gotovo opipljiv svojom sirovom ljubavlju prema Bogu. Ceremonija započinje srdačnom melodijom proroka Muhameda. Niz udaranja bubnjeva i melodija flaute zvoni u vazduhu dok derviši ulaze u dosije, klanjajući se jedni drugima i Gospodu. Spuštaju se crnim ogrtačima, simbolom da ostave svoje zemaljske živote.
Samo da se preporodim u duhovnom obliku. A onda, vrtlog počinje! Obučeni u bele haljine koje se vrte poput otvorenih suncobrana kreću se sve brže i brže, stvarajući veličanstven pogled koji oduzima dah! Dok se graciozno vrte po podu, njihove visoke kape (Sikke) se njišu, dodajući samo nagoveštaj boje inače izbijeljenom okruženju. Obje ruke ispružene prema van, desne dlanove okrenute prema gore kako bi namočile i blagoslovile blaženstvo i duhovnu energiju s neba. Njihovi levi dlanovi usmjereni su prema dolje, u činu prenošenja dobivenog ljudima. Ples je jednostavno eteričan, podsećajući vas na zemlju koja orbitira kroz blistavo sunce u svom naumu da dobije efemerno svetlo. Na svakom koraku se priziva Allahovo ime, a derviši pirouetuju da postanu jedno sa Bogom.

Gde možete gledati predstavu u Turskoj?

Dodji, dođi, ko god da si, lutalica, štovatelj, ljubitelj odlaska, nije bitno. Naš nije karavana očaja. Dođite, čak i ako ste stotinu puta prekršili zavet. Dođi, dođi opet, dođi. Turska - Vucic travel
Istanbul i Konia su neki od najboljih gradova koji su dobili prelepu predstavu. Konia ima veliki Mevlana festival u decembru – odmorište Rumi i njegovog sina.
To je puno hodočašće za sufije širom sveta koji dolaze u Konju kako bi svedočili ovom plesnom obliku u svojoj potpunoj duhovnoj lepoti. Što se tiče Istanbula, loža Galata Mevlevi je odlična opcija da se doživi trans vrtlog derviša. Loža sadrži muzej, prelepu baštu i kružnu dvoranu za nastupe. Dvorana je postavljena drvenim tonovima, a ambijent ovde dodaje još više očaravajućem performansu.
Takođe se možete uputiti u Hodjapasha Dance Theatre, tursko kupatilo iz 15. veka. Vrtoglavi derviši ovde nastupaju očaravajuću perzijsku i tursku muziku. Nakon jednosatne emisije, možete popiti i piće u njihovom baru.

Žene kao vrtoglavi derviši

Tako sam mali da se jedva vidim. Kako ova velika ljubav može biti u meni? Pogledajte svoje oči. Oni su mali, mali su ali oni vide najveće stvari.
Dok su tradicionalni red u Konii samo plesali muškarci, stari se red brzo menja! Danas se ženama daje izbor da nose belu haljinu, sikke i plešu.
Fondacija univerzalnih ljubavnika na evropskoj strani Istanbula je mesto koje ohrabruje žene da hodaju duhovnim putem vrtlog derviša. Sve što vam treba je čisto srce i sposobnost da volite slobodno.
Slično kao i legendarni Mirabai koji je plesao sa napuštanjem svog voljenog Krišna, Derviši koji se okreću se koriste da bi dokazali svoju potpunu ljubav prema Bogu. Ovim tajnim okretanjem i vrtloženjem podižu gužvu samih čestica u sebi i onih u vazduhu oko sebe.
Čitav čin na neki način označava univerzalnu sinergiju, probadajući toplinom koja nadilazi čovečanstvo.